Zweedse balletjes
1 January 2020

Ingrediënten

Voorbereiding
  • 300 g veenbessen (diepgevroren)
  • 70 g suiker

Zweedse balletjes
  • 1 l groente- of vleesbouillon
  • 500 g gemengd gehakt
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel (naar schatting)
  • 2 tl vierkruidenpoeder
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

Warme saus
  • 1 dl room
  • 1 flinke scheut cognac
  • peper en zout

Instructies

Voorbereiding
  • Maak 1 l vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes.
  • Doe de veenbessen (300 g) in een pot en strooi er de suiker (70 g) over. Laat op een zacht vuurtje de bessen zacht worden.

Zweedse balletjes
  • Neem een mengschaal en doe er het gehakt (500 g) in.
  • Pel de sjalotten (2) en snipper ze in piepkleine stukjes.
  • Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in.
  • Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
  • Strooi het vierkruiden poeder (2 tl) bij het gehakt en voeg ook het ei (1) toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
  • Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
  • Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter.
  • Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
  • Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in.
  • Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.

Warme saus
  • Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in.
  • Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap.
  • Roer de aanbaksels los en schenk er de room (1 dl) bij.
  • Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
Print Friendly and PDF