Zweedse balletjes
1 January 2020

Ingrediënten

Goed voor 4 personen
Voorbereiding
  • 300 g veenbessen (diepgevroren)
  • 70 g suiker

Zweedse balletjes
  • 750 g gemengd gehakt (rund/varken)
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 100 g broodkruimels/paneermeel
  • 1 ei
  • 5 el volle melk
  • peper en zout

Warme saus
  • beetje olie
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 150 ml groentenbouillon
  • 150 ml rundsbouillon
  • 150 ml volle room
  • 2 tl sojasaus
  • 1 tl dijon mosterd

Instructies

Voorbereiding
  • Doe de veenbessen (300 g) in een pot en strooi er de suiker (70 g) over. Laat op een zacht vuurtje de bessen zacht worden.

Zweedse balletjes
  • Neem een mengschaal en doe er het gehakt (750 g) in.
  • Pel de ui (1) en snipper ze in piepkleine stukjes.
  • Voeg de fijngesnipperde look (1) toe, het ei en het paneermeel (100 g) en meng goed.
  • Voeg ook de melk (5 el), peper en zout toe en meng nogmaals.
  • Draai kleine balletjes (grootte van een pingpongbal) van het gehakt.
  • Doe de balletjes een tijd in de diepvries dan verliezen ze hun vorm niet tijdens het bakken.
  • Bak de balletjes aan alle kanten bruin.
  • Doe de balletjes in een ovenschotel aan laat in een oven op 160°C gaar worden (30').

Warme saus
  • Smelt de boter (40 g) in een pan.
  • Roer er dan de bloem (40 g) onder tot mengsel droog is.
  • Voeg er nu de groenten- (150 ml) en de rundsbouillon (150 ml) toe en roer goed.
  • Voer er ook nog de room bij (150 ml), de soja saus (2 tl) en de mosterd (1 tl) en roer.
  • Laat de saus wat dik worden op een middelmatig vuur.
  • Kruiden met peper en zout.
Print Friendly and PDF