zalmpasteitje met savooi
27 November 2021

Ingrediënten

  • 500 g savooi
  • 100 g boter
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 1 pakje filodeeg
  • 1 ei
  • 250 g ricotta
  • 500 g zalm
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 tl miriekswortelpasta
  • 2 el maanzaad

Instructies

  • Kuis en was de boerenkool en kook hem in gezouten water gaar.
  • Laat de boter (100 g) smelten in een pan.
  • Eens gesmolten doe je het meeste ervan in een kommetje en houd je het voorlopig even apart.
  • Pel de sjalot (2) en de look (2) en stoof ze aan in de rest van de boter.
  • Doe de kool in een zeef, laat even uitlekken en stoof de kool mee aan met de sjalot en de look.
  • Boter een springvorm in en bedek de vorm met laagjes filodeeg.
  • Bedek elk laagje filodeeg met een laagje gesmolten boter zodat het deeg mooi aan elkaar kleeft.
  • Hou nog voldoende boter over voor de bovenkant van de taart.
  • Zorg er zeker voor dat het deeg aan de bodem mooi over elkaar ligt, dat de taart straks ook een stevige bodem heeft.
  • Laat een deel van het deeg over de randen hangen om de taart straks toe te plooien.
  • Haal de boerenkool met sjalot en look uit de pan en meng ze met de ricotta en het ei.
  • Snijd de twee soorten zalm in blokjes of in reepjes en meng ze onder de ricotta (250 g) en de boerenkool.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout en wat mierikswortelpasta.
  • Stort het beslag in de taartvorm en plooi de randen van het filodeeg naar binnen toe.
  • Strijk de vellen deeg weer in met wat boter. Eindig met een laagje boter en strooi de maanzaadjes erover.
  • Schuif de taart 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
  • Haal de taart uit de oven als ze gaar is, snijd de randen los en verwijder de rand van de springvorm.
Print Friendly and PDF