Zachte broodjes (zonder kneden)
4 March 2018

Ingrediënten

  • 1 el gist
  • 55 g suiker
  • 125 ml water
  • 500 g bloem wit brood (Aldi)
  • 100 g gewone bloem
  • 1,5 tl zout
  • 250 ml warme melk
  • 50 g gesmolten en afgekoelde boter
  • 2 eieren

Instructies

  • Doe de gist (1 el) en de suiker (2 el) in een kom. Meng er het water (125 ml) onder en zet 5′ aan de kant.
  • Doe de bloem (100 g), de broodmix (500 g) en de rest van de suiker (2 el) in een grote kom en meng.
  • Maak een kuiltje in het midden en roer de opgewarmde melk (250 ml), de los geklopte eieren (2) en het gist mengel eronder.
  • Meng met een houten lepel tot je een dikke plakkerige massa krijgt.
  • Laat de deeg in de kom en doe er een vochtige doek over en laat op een warme plaats (25°) 1u30 tot 2u rijzen tot het volume x 3 is.
  • Neem een bakschotel (31 cm x 23 cm) en leg er bakpapier in.
  • Verwijder de doek van de deeg en duw in het deeg met je vuist zodat het invalt. Meng nu rustig de deeg in de kom met bebloemde handen tot alle bubbels weg zijn.
  • Doe bloem op het werkblad en doe het deeg erop. Vorm een soort worst en doe het in 4 stukken. Doe elk stuk dan opnieuw in een worst en verdeel dit in 3 stukken.
  • Van de 12 stukken maken je nu ballen en plaats ze naast elkaar in de bakschotel.
  • Besproei de ballen met wat olie en doe er plastiekfolie over.
  • Terug laten rijzen voor 30-45 min tot het deeg zowat 75% groter is.
  • Halverwege het rijzen de oven al voorverwarmen op 180°.
  • Bakken voor 15-18′ tot het bovenkant goudbruin is.
  • Haal ze dan uit de oven en met een borstel gesmolten boter over de broodjes smeren.
  • Laat afkoelen op een rooster.

  • Tijd voorbereiding : 15′
  • Rijzen : 1u30-2u en 30′-45′
  • Tijd bakken : 18′
  • Goed voor 12 broodjes