Ingrediënten
- 600 g kippendijen (zonder been)
- 2 el vissaus
- 3 el (palm)suiker (+1 tl suiker indien kippenbouillon gebruikt)
- 1/2 el rijstazijn
- 120 ml kokoswater (jumbo) (of kippenbouiilon)
- 2 el olie
- 4 tenen look
- 1 sjalot
- 3 cm gember
- 1/2 tl zwarte peper
- 2 Thai chili
- 1 lente ui
Instructies
- Snij de kip (600 g) in blokjes van zo'n 3 cm en marineer met 2 el vissaus.
- snij de gember (3 cm) en de sjalot (1) in julienne en plet de look (4).
- Smelt op middelmatig vuur de (palm)suiker (3 el) in een kleine pot en wacht tot de suiker donkerbruin is.
- Verwijder van het vuur en overgiet met het kokoswater (120 ml) en de rijstazijn (1/2 tl).
- Zet de pot terug op het vuur en laat het koken tot alle suiker opgelost is.
- Verwijder van het vuur en voeg de rest van de vissaus toe (1 el).
- Je kan deze karamel saus onbeperkt in de frigo bewaren.
- Doe olie (2 el) in een wok op middelmatig vuur en fruit de gember (3 cm), look (4 tenen), sjalot (1) en peper (1/2 tl) tot de ui glazig wordt.
- Verwijder de groenten. Doe dan de kip in de wok en leg de groenten er bovenop.
- Laat de kip bruinen zonder roeren en voeg daarna de karamelsaus toe.
- Als de kip bruin is alles omroeren en 15' laten stoven (zonder deksel). Regelmatig omroeren.
- Als de kip gaar is en de saus de goede dikte heeft dan moet je proeven.
- Is de saus te dik of te sterk, voeg dan kokoswater toe, is de saus te dun laat verder inkoken.
- Nog eens omroeren en strooi er lente ui over en opdienen met rijst.



