Banketbakkersroomtaart met crumble
28 March 2020

Ingrediënten

Voor de kruimeldeeg
  • 200 g bloem
  • 2 el suiker
  • 2 el zonnebloemolie
  • 15 g roomboter (zacht)
  • 100 ml melk (lauwwarm)
  • 1 zakje instant gist (=7gr)
  • 2 g zout (=paar snufjes)
  • 1 eidooier

Voor de banketbakkersroom
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 2 blaadjes gelatine (van 1,9 g)
  • 4 eierdooiers
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g vanillepuddingpoeder

Voor de crumbke
  • 110 g suiker
  • 100 g koude roomboter
  • 150 g bloem
  • snufje zout

Instructies

De kruimeldeeg
  • Los de gist (1 zakje) op in de lauwe melk (100 ml) en wacht 10'.
  • Meng het zout (2 g) met de bloem (200 g) in de keukenrobot.
  • Doe olie 2 el), boter (15 g), suiker (2 el), eidooier (1) en ook de melk met gist bij.
  • Meng en kneed tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal en laat afgedekt onder een plastic folie op kamertemperatuur rijzen.
  • Minimaal een half uur!

De banketbakkersroom
  • Verwarm de melk (5 dl) op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit.
  • Doe de zaadjes en de peul in de melk.
  • Doe de eierdooiers (4) met de kristalsuiker (100 g) in de kom van de keukenmachine. Klop ze met de klopper tot ruban.
  • Voeg er het puddingpoeder aan toe.
  • Giet wat warme melk op de ruban en roer los.
  • Haal de peul uit de melk.
  • Giet de ruban bij de melk en laat roerend indikken op het vuur.
  • Knijp de blaadjes gelatine (2) uit en roer ze door het mengsel.
  • Giet de pudding in een andere kom en doe er huishoudfolie over zodat er geen vel op komt en laat minstens 30' opstijven in de frigo.

De crumble
  • Meng de ingrediënten.
  • Kneed/wrijf met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Zorg dat alles goed vermengd is.

De taart
  • De oven voorverwarmen op 160°
  • Neem een bakvorm (26 cm) en beboter en bebloem deze.
  • Duw de lucht uit het deeg, rol uit en bekleed je bakvorm. Snijd de overstekende randen af.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Vul de bodem met de banketbakkersroom.
  • Bedek het met de kruimels.
  • Bak in de oven op 160° ongeveer 30 minuten.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm. Na een kwartier ongeveer kun je hem lossen door een groot bord op de taart te leggen en om te draaien. Verwijder de vorm.
  • Leg een taartkarton op de bodem en draai het geheel weer terug. Laat nu volledig afkoelen.
  • In het begin lijkt de taart nog wat wobbelig, maar naarmate hij verder afkoelt, stijft de banketbakkersroom verder op en komt dat helemaal goed.
  • Zet in de koelkast om verder af te koelen/op te stijven.
  • Bestrooi voor het opdienen nog royaal met poedersuiker.
Print Friendly and PDF