Oma’s appeltaart
12 November 2022

Ingrediënten

Boterdeeg
  • 250 g patisseriebloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 100 g cassonade suiker
  • 100 g roomboter
  • 1 snuifje zout
  • 1 tl zeste van sinaasappel, citroen en limoen
  • 1 el amandelpoeder

Beslag
  • 40 g roomboter
  • 60 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 10 g maizena
  • 4 Jonagold appelen, in blokjes
  • 0,5 citroen

Afwerking
  • 1 scheutje water
  • 2 el abrikozenconfituur
  • 2 el poedersuiker

Instructies

Boterdeeg
  • Maak een kuiltje in de bloem (250 g) en doe de eitjes (1+1 dooier) erin.
  • Kneed samen met de cassonade suiker (100g), de roomboter (100 g) en een snuif zout.
  • Kneed tot een soepel deeg en maak er een bolletje van.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit, draai af en toe om.
  • Leg voorzichtig in de taartvorm, verwijder het overtollige deeg en bestrooi de bodem met amandelpoeder (1 el).

Beslag
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snij de appels (4) in blokjes (niet te klein of het wordt appelmoes.
  • Besprenkel de appelblokjes met citroensap.
  • Smelt de boter (40 g) met de suiker (60 g).
  • Haal van het vuur en klop de eidooiers (2) en de maïzena (10 g) erdoor.
  • Giet in een grote kom, schep de appelstukjes door het beslag en leg ze op de taartbodem.
  • Zet 20-25 minuten in de oven.

Afwerking
  • Meng het water met de abrikozenconfituur (2 el),
  • Kook kort op en zeef.
  • Neem de taart uit de oven, haal uit de vorm en bestrijk met gelei.
  • Werk af met fijne reepjes appel en poedersuiker.
Print Friendly and PDF