Moussaka
1 May 2021

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 aardappelen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 300 g mager rundergehakt
  • 300 ml halfvolle melk
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • 3 cl droge witte wijn

moussaka-kruidenmix
  • 2 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1 tl tijm
  • snuifje zout
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • snuifje nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuif komijn
  • Instructies

    • Maak de groenten schoon.
    • Snij de aubergine en courgette in dunne ronde plakken en de tomaten in blokjes.
    • Pel en snipper de ui en knoflook.
    • Schil de aardappelen en snij in dunne plakjes.
    • Verhit de olijfolie (2 el) in een braadpan.
    • Bak hierin het mager rundergehakt (300 g) in 3-5 minuten op hoge temperatuur rul.
    • Voeg de ui (1) en knoflook (2) toe en roerbak 2 minuten op hoge temperatuur.
    • Voeg de tomatenpuree toe en roerbak 2 minuten op middelhoge temperatuur.
    • Voeg de tomaten (4), de kruiden, de witte wijn en halfvolle melk (300 ml) toe.
    • Breng al roerend aan de kook en laat de saus op lage temperatuur 10 minuten sudderen.
    • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in.
    • Verdeel 1/3 deel van de saus over de bodem van de ovenschaal.
    • Leg er dakpansgewijs de helft van de aubergine en de helft van de courgette op.
    • Verdeel hierover de helft van de overgebleven saus en bestrooi met de helft van de geraspte kaas.
    • Leg hierop dakpansgewijs de overige plakken aubergine en courgette.
    • Verdeel hierover de overgebleven saus en dek af met de plakjes aardappel.
    • Bestrooi de bovenste laag met de rest van de geraspte kaas.
    • Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de moussaka in 45 minuten gaar en goudgeel.


      Als je de moussaka de dag voordien maakt.
    • Doe eerst zoals hierboven.
    • Dan de moussaka uit de oven en laten afkoelen.
    • Dan in de koelkast.
    • De volgende dag afdekken met alu folie en dan 1u in de oven op 100°.
    • Dan nog 15 minuten op 180°.
    • Verwijder dan de folie en laat nog 15 minuten op 200° zodat er een korst op komt.
    Print Friendly and PDF