Moelleux
22 October 2019

Ingrediënten

  • 100 g Belgische pure chocolade
  • 110 g boter
  • 2 volledige eieren
  • 2 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g gezeefde patisseriebloem
  • snuifje zout

Instructies

Voorbereiding
  • Smelt de chocolade (100 g) samen met de boter (110 g) op een zacht vuur.
  • Meng de volledige eieren (2) en de dooiers (2) van de overgebleven eieren met de suiker (100 g).
  • Klop het mengsel los met de garde.
  • Zeef de bloem (50 g) erbovenop en klop met de garde tot je een glad, klontervrij beslag krijgt.
  • Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij het beslag. Roer er een snuifje zout onder.
  • Giet het moelleuxbeslag in een spuitzak.
  • Laat het een paar uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

Bakken en serveren
  • Warm de oven voor tot 210°C. Hou de bakplaat apart. Bak de moelleux vlak voor het serveren.
  • Wrijf de binnenzijde van de serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens bloem over. Dankzij dit beschermlaagje kan je de gebakjes later makkelijk losmaken.
  • Plaats de ringen op de bakplaat, bij voorkeur op een vel bakpapier of een bakmatje.
  • Snij de top van de spuitzak (en gooi het stukje plastic meteen weg). Spuit porties beslag in de vormpjes.
  • Vul elke ring voor 2/3 met het chocoladebeslag. Het gebak zal rijzen in de oven.
  • Bak de moelleux 8 (tot max. 10) minuten in de oven op 210 °C. (de baktijd hangt af van het type oven).
  • Plaats de ring met de moelleux in het midden van het bord en schuif de metalen ring eraf.
  • Zit het gebakje te vast? Gebruik een aardappelmesje om het gebak voorzichtig los te snijden.
  • Het hart van de moelleux moet vloeibaar zijn. Meteen serveren!
  • Bord eventueel afwerken met een beetje crème anglaise.
Print Friendly and PDF