Kip Tikka Masala
15 October 2022

Ingredi├źnten

Kip marinade
  • 500 g kippendijen
  • 13 tenen look
  • 5 cm gember
  • 1/2 el olie
  • 2 tl Kashmiri rood chili poeder (of paprika of 1 tl chilipoeder)
  • 1/4 tl kurkuma (haldi)
  • 1 tl koriander poeder (dhania)
  • 1/2 tl garam masala
  • 2 el limoensap
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl suiker

Tikka masala saus
  • 2 grote uien
  • 1 blad laurier
  • 1 tl komijn (jeera)
  • 1.5 tl koriander poeder (dhania)
  • 1 el Kashmiri rood chili (of chili of paprika)
  • 160 g vloeibare tomaten
  • z out volgens smaak
  • 1 el Kasuri Mathi (gedroogde fenugreek bladeren)
  • 2 tl suiker
  • 1 tl garam masala
  • 130 ml water
  • 250 g room
  • 3 el olie
  • 2 el boter

Instructies

Kip marineren
  • Doe de look (13 tenen), de gember (5 cm) en water( 4 el) in de blender en maak er een pasta van.
  • Meng in een kom : Kashmiri rode chili (2 tl), kurkuma (1/4 tl), koriander (1 tl), garam masala (1/2 tl) en olie (1/2 el).
  • Snij de kip in stukjes en doe bij de marinade en alles goed mengen.
  • Voeg1 el van look-gember pasta toe.
  • Voeg nog limoensap (2 el) toe.
  • Doe er Griekse yoghurt (3 el) bij en meng alles goed.
  • Voeg nog zout (1 tl) en suiker (14/ tl) toe.
  • Laats minstens 2 uur marineren in de koelkast of nog beter 1 nacht.

Kip bakken
  • Doe olie (3 el) in een pan op medium hoog vuur en bak er de stukjes kip in.
  • Leg de stukjes kip naast elkaar zodat ze mooi korsten.
  • Draai van tijd tot tijd en bak tot ze 90% gaar zijn.

Tikka masala saus
  • Doe wat olie in een pan op middelhoog vuur en voeg de boter (2 el) toe.
  • Doe er het laurier blaadje bij als de boter gesmolten is en ook de komijn (1 tl).
  • Voeg de versnipperde ui (2 grote) toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Doe er dan de Kashmiri chili (1 el), koriander (1,5 tl), komijn (1 tl) en roer een paar seconden op laag vuur.
  • Voeg de rest van de gember-look pasta toe en bak al roerend 3' tot het mengsel droog lijkt.
  • Doe er suiker (2 tl) bij en blijf roeren.
  • Voeg nu de vloeibare tomaten (160 g) toe en bak op medium vuur al roerend tot het wat droog lijkt.
  • Doe er 1 tl zout bij.
  • Voeg nu de kip toe en alles goed omroeren.
  • Doe er water (130 ml) bij om alles los te maken en blijf roeren.
  • Als je fenugreek blaadjes hebt dan kan je deze openwrijven en nu toevoegen.
  • Nog garam masala (1 tl) toevoegen en onder deksel nog 7' op laag vuur laten stoven.
  • Doe nu de room (250 g) en omroeren en onder deksel nog 2' op laag vuur laten stoven.
  • In de pan waar de kip werd gebakken kan je in de overblijvende olie aardappelschijfjes bakken (2 aardappel).
Print Friendly and PDF