Gehaktbrood met champignonsaus
11 May 2024

Ingrediënten

Gehaktboordje
  • 1 kg gemengd gehakt (kalfs/varkens)
  • 4 sjalotten
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • beetje boter
  • 2 eieren
  • 2 el mosterd
  • 100 g paneermeel
  • peper en zout

Champignon saus
  • 250 g champignons
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 250 ml kippenbouillon
  • Scheutje witte wijn

Instructies

  • Doe het gehakt (1 kg) in de keukenrobot.
  • Pel de sjalotten (2) en snipper ze in piepkleine stukjes.
  • Knip de takjes tijm (2 en rozemarijn (2) en spoel ze even. Rits er de blaadjes af en gooi de taaie takjes weg.
  • Hak de verse kruiden zo fijn mogelijk, zodat je geen te grote stukjes kruiden in het gehaktbrood proeft.
  • Verwarm een hoge pan of een kleine kookpot op een matig vuur.
  • Smelt er een klontje boter in en stoof de snippers sjalot tot ze glazig zijn, maar niet gekleurd (Gebruik liever geen rauwe sjalot in de vleesbereiding).
  • Voeg na een paar minuten de snippers kruiden toe en roer.
  • Doe het mengsel even later in de keukenrobot.
  • Voeg de eieren (2) toe en de mosterd (2 el).
  • Strooi er paneermeel (100g) bij.
  • Laat een viertal minuten draaien met de 'K'.
  • Het mengsel moet sappig zijn en tegelijk voldoende stevig. Te zacht doe er dan wat paneermeel bij, te hard doe er dan wat melk bij.
  • Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.
  • Leg het gehaktbrood op een natte werkplank en maak je handen nat en vorm het vleesmengsel tot een mooi ovaal en bol broodje.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur.
  • Leg het gehaktbrood in de bruisende boter en laat het vlees korsten. Laat het broodje zo’n 3 tot 4 minuten onaangeroerd in de pan liggen en draai het dan pas om.
  • Houd in de gaten dat je boter niet verbrandt. Voeg indien nodig een klontje koude boter toe.
  • Geef het broodje ook aan de ommezijde een goudbruin korstje.
  • Leg het vleesbrood in een ovenschotel. Gebruik geen overdreven grote schotel. Het braadvet uit de pan gebruiken we niet.
  • Zet het gehaktbrood in de hete oven van 180°C gedurende 40'.

Champignonsaus

  • Borstel de champignons (250 g) schoon en snij ze in plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot (1) en de look (1).
  • Verhit wat boter in een pan en bak de champignons in porties goudbruin. Haal ze uit de pan.
  • Smelt opnieuw wat boter in de pan en stoof er de sjalot en de knoflook in glazig.
  • Giet er de bouillon (250 ml ) en de room (150 ml) bij en laat inkoken tot sausdikte.
  • Doe er een scheutje witte wijn bij.
  • Doe vervolgens de champignons bij de saus en laat nog 3 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout.
Print Friendly and PDF