Gegrilde-preisoep met zalm
10 April 2022

Ingrediënten

  • 500 g prei
  • 4 el olijfolie
  • 1 el viskruiden
  • 2 middelgrote ui
  • 1 teen knoflook
  • 300 g aardappel
  • 1 groentebouillon
  • 1 l water
  • 125 ml room
  • 200 g gerookte zalm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Halveer de prei (500 g) en spoel schoon onder koud stromend water.
  • Snij de prei in stukken van 6 cm.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olie (2 el) en de kruiden (1/2 el).
  • Rooster ca. 15 min. in het midden van de oven tot geblakerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.
  • Snipper ondertussen de uien (2) en snijd de knoflook (1) fijn.
  • Schil de aardappelen (300 g) en snijd ze in blokjes van 1 cm.
  • Verhit de rest van de olie (2 el) in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 5 min.
  • Hou 1 stuk prei per persoon apart.
  • Voeg de aardappel en de rest van de prei toe en fruit 2 min. mee.
  • Voeg het bouillonblokje, de rest van de kruiden en het water toe aan het aardappel-preimengsel.
  • Breng aan de kook en laat 20 min. op laag vuur met deksel zachtjes koken.
  • Voeg ⅘ van de room toe.
  • Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep erg dik is.
  • Snij de achtergehouden prei in de lengte in repen.
  • Snipper de zalm.
  • Serveer de soep en verdeel de zalm, de prei en de rest van de room erover.
Print Friendly and PDF