Citroenpudding amandel botercake
20 November 2022

Ingrediënten

Citroenpudding (voor 2 keer)
  • 2 grote eieren
  • 200 g suiker
  • 130 ml citroensap
  • 2 citroen zeste
  • 125 g zachte ongezouten boter
  • 1/2 el maïzena

Cake
  • 125 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 125 g bloem
  • 1 tl amandelextract
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 35 g amandelen
  • amandelschilfers
  • poedersuiker

Instructies

Citroenpudding
  • Rasp de citroenen (2) en pers ze uit.
  • Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, suiker (150 g) en boter (125 g) in een kom.
  • Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water.
  • Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
  • Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap (125 ml) toe.
  • Roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren (2) toe en de maïzena (1/2 el).
  • Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit.
  • Blijf rustig roeren in de kom terwijl de citroenpudding steeds wat dikker wordt.
  • Als de citroenpudding de dikte van yoghurt heeft is hij goed (duurt ongeveer 20 minuten).
  • Giet de pudding in een schaal om af te koelen en bedek met plastiekfolie.
  • De pudding kan je 2 weken bewaren in de koelkast want je hebt hier maar de helft nodig.

Botercake
  • Over voorverwarmen op 180°.
  • Neem een vierkante bakvorm van 20cm x 20cm en beboteren.
  • Klop de suiker (150 g), en de boter (125 g) tot een romige massa.
  • Voeg het amandelextract (1 tl) en de eieren (2) toe en meng goed.
  • Doe er nu de bloem (125 g), het bakpoeder (1 tl) en het zout (1/2 tl) bij en steeds blijven mengen.
  • Doe het deeg nu in de bakvorm en doe er bovenop de citroenpudding (blijf 2 cm van de rand met de pudding).
  • Strooi er de amandelschilfers bovenop.
  • Bak in de oven op 180° gedurende 35' à 40' tot de cake goudbruin is.
  • Laten afkoelen, bestrooien met poedersuiker en in blokjes snijden.
Print Friendly and PDF