Citroenkaastaart met meringue
31 July 2020

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 200 g chocolate chip cookies
  • 6 blaadjes gelatine (van + 2 g)
  • 4 eierdooiers
  • 260 g kristalsuiker
  • 3 citroenen
  • 2 vanillestokken
  • 450 g plattekaasv
  • 1.5 dl slagroom
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 2 eiwitten

Instructies

De bodem
  • Smelt de boter (150 g).
  • Mix de koekjes (200 g) in de blender.
  • Roer er de gesmolten boter door.
  • Bekleed de bodem van een springvorm met plastic folie.
  • Schep er het ‘deeg’ op en duw wat plat met een spatel.
  • Laat minstens 15 minuten – en bij voorkeur langer – opstijven in de koelkast.

De vulling
  • Week de gelatine (6 blaadjes) in koud water.
  • Klop de eierdooiers (4) met de suiker (160 g) in de keukenmachine tot ruban.
  • Rasp de schil van 2 citroenen. Doe de zeste bij de ruban.
  • Pers alle citroenen (3).
  • Verwarm het sap in een steelpan op het vuur.
  • Knijp de gelatine uit en smelt de geweekte gelatine in het citroensap.
  • Zeef indien nodig.
  • Snijd de vanillestokken in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij het citroensap.
  • Doe het sap bij de ruban en laat de keukenmachine rustig draaien.
  • Spatel de plattekaas (450 g) door de ruban.
  • Klop de room (1.5 dl) op tot yoghurtdikte met een garde en roer hem door het kaasmengsel.
  • Neem de bodem uit de koelkast en bestrijk met een laagje sinaasappelmarmelade.
  • TIP Je kunt natuurlijk ook een andere jam gebruiken of de confituur helemaal weglaten.
  • Stort de vulling op de bodem en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

De meringue
  • Klop de eiwitten (2) stijf. Voeg er lepel per lepel de suiker (100 g) aan toe.

Afwerken en serveren
  • Haal de taart uit de koelkast en neem ze voorzichtig uit de vorm.
  • Schep (of spuit) de meringue op de taart.
  • Werk af met een bunsenbrander.
Print Friendly and PDF