Ingrediënten
- 150 g boter
- 200 g chocolate chip cookies
- 6 blaadjes gelatine (van + 2 g)
- 4 eierdooiers
- 260 g kristalsuiker
- 3 citroenen
- 2 vanillestokken
- 450 g plattekaasv
- 1.5 dl slagroom
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 2 eiwitten
Instructies
De bodem
De vulling
De meringue
Afwerken en serveren
- Smelt de boter (150 g).
- Mix de koekjes (200 g) in de blender.
- Roer er de gesmolten boter door.
- Bekleed de bodem van een springvorm met plastic folie.
- Schep er het ‘deeg’ op en duw wat plat met een spatel.
- Laat minstens 15 minuten – en bij voorkeur langer – opstijven in de koelkast.
De vulling
- Week de gelatine (6 blaadjes) in koud water.
- Klop de eierdooiers (4) met de suiker (160 g) in de keukenmachine tot ruban.
- Rasp de schil van 2 citroenen. Doe de zeste bij de ruban.
- Pers alle citroenen (3).
- Verwarm het sap in een steelpan op het vuur.
- Knijp de gelatine uit en smelt de geweekte gelatine in het citroensap.
- Zeef indien nodig.
- Snijd de vanillestokken in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij het citroensap.
- Doe het sap bij de ruban en laat de keukenmachine rustig draaien.
- Spatel de plattekaas (450 g) door de ruban.
- Klop de room (1.5 dl) op tot yoghurtdikte met een garde en roer hem door het kaasmengsel.
- Neem de bodem uit de koelkast en bestrijk met een laagje sinaasappelmarmelade.
- TIP Je kunt natuurlijk ook een andere jam gebruiken of de confituur helemaal weglaten.
- Stort de vulling op de bodem en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
De meringue
- Klop de eiwitten (2) stijf. Voeg er lepel per lepel de suiker (100 g) aan toe.
Afwerken en serveren
- Haal de taart uit de koelkast en neem ze voorzichtig uit de vorm.
- Schep (of spuit) de meringue op de taart.
- Werk af met een bunsenbrander.