Bastogne boterkoek
6 November 2022

Ingrediënten

Voor vorm 20cm x 20cm
Bodem
  • 200 g Bastogne koeken
  • 75 g ongezouten roomboter

Boterkoek
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 200 g ongezouten roomboter
  • half ei
  • 250 g bloem
  • snuf zout
  • half ei (om in te smeren)


  • Voor vorm 15cm x 15cm
    Bodem
    • 110 g Bastogne koeken
    • 40 g ongezouten roomboter

    Boterkoek
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 110 g ongezouten roomboter
  • half ei
  • 140 g bloem
  • snuf zout
  • half ei (om in te smeren)
  • Instructies

    Bodem
    • Maal de koeken fijn in een foodprocessor.
    • In pan smelt je de boter.
    • Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koeken en roer goed door.
    • Stort de koekkruimels in de met bakpapier beklede bakvorm.
    • Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.

    Boterkoek
    • Mix de boter en suiker romig.
    • Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen.
    • Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
    • Verdeel het deeg gelijkmatig over de Bastogne bodem en druk stevig aan.
    • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
    • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
    • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
    • Laat de Bastogne boterkoek volledig afkoelen en snijd daarna in blokjes.
    Print Friendly and PDF