Ingrediënten
Voor vorm 20cm x 20cm
Bodem
200 g fijne kristalsuiker
200 g ongezouten roomboter
half ei
250 g bloem
snuf zout
half ei (om in te smeren)
Voor vorm 15cm x 15cm
Bodem
110 g fijne kristalsuiker
110 g ongezouten roomboter
half ei
140 g bloem
snuf zout
half ei (om in te smeren)
- 200 g Bastogne koeken
- 75 g ongezouten roomboter
- 110 g Bastogne koeken
- 40 g ongezouten roomboter
Instructies
Bodem
- Maal de koeken fijn in een foodprocessor.
- In pan smelt je de boter.
- Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koeken en roer goed door.
- Stort de koekkruimels in de met bakpapier beklede bakvorm.
- Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
- Mix de boter en suiker romig.
- Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen.
- Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de Bastogne bodem en druk stevig aan.
- Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
- Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat de Bastogne boterkoek volledig afkoelen en snijd daarna in blokjes.