Bakso soep (indonesisch)
8 March 2020

Ingrediënten

Voor de bouillon
  • 3 l water
  • 2 ui
  • 3 teentjes look
  • 50 g gember
  • 3 stengels selder
  • 1 chili peper
  • 2 rundsbouillon blokjes
  • 2 el vissaus
  • Enkele limoenblaadjes
  • Peper en zout

Voor de balletjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • krokante uitjes
  • 2 el paneermeel

Afwerken en opdienen
  • 2 pakjes rijstnoedels
  • 1 scheut sojasaus
  • 3 lente ui
  • 0.5 paksoi
  • 1 geraspte wortel
  • 1/4 geraspte witte kool
  • handvol sojascheuten

Instructies

Voor de bouillon
  • Zet een grote soepketel op het vuur.
  • Snij de ajuinen (2) grof, de gember (50 g), de knoflook (3) fijn.
  • Snij ook de selder stengels (3) grof en de chili peper (1) in een paar stukken.
  • Voeg toe in de soepketel.
  • Voeg de limoenblaadjes, peper en zout toe en laat de bouillon koken.

De bakso/gehaktballetjes
  • Doe het gehakt (500 g) met het volledige ei in de mengkom van de keukenrobot. Kruid met een snuif zout en een draai van de pepermolen.
  • Voeg de krokante uitjes toe. Pel en kneus een knoflook en voeg ook toe.
  • Laat de keukenrobot alles goed mengen tot een stevig geheel.
  • Als je gehakt te nat is, kan je steeds wat paneermeel toevoegen om een stevigere massa te bekomen.
  • Maak balletjes van het gehakt en doe ze bij de bouillon en laat koken tot ze gaar zijn.

Afwerken en opdienen
  • Zet een grote pot op het vuur met gezouten water en kook de noedels (volgens verpakking).
  • Breng de soep op smaak met wat sojasaus, vissaus,....
  • Hak de lente-ui, selder blaadjes fijn en houd opzij als garnituur.
  • Giet de noedels af.
  • Elke eter doet noedels in zijn soepkom.
  • Doe er de groenten op volgens wens.
  • Giet er dan hete bouillon over en een paar gehaktballetjes.
  • Doe er bovenop nog wat lente ui en krokante uitjes.
Print Friendly and PDF