Ingrediënten
8 porties in muffin bakvorm
5 dagen goed in afgedekte doos - 3 maanden in de diepvries
Deeg
- 100 g ongezouten roomboter
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 180 g zelfrijzend bakmeel
- 5 g speculaaskruiden
- snuf zout
- 0,5 ei
- 1 tl vanille-extract
Vulling
- 700 g zoetzure appels
- 35 g fijne kristalsuiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 125 g amandelmeel
Extra
- 1 el melk voor het afsmeren
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg.
- Leg 1/3 van het deeg even opzij.
- Vet een muffin bakvorm in en bestuif deze met bloem.
- Rol de 2/3 van het deeg uit en steek er met een grote bakring rondjes deeg uit, deze rondjes moeten groot genoeg zijn om de bodem en zijkant van elke muffinvorm te bedekken.
- Bekleed zoveel mogelijk muffinvormpjes tot het deeg op is.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
- Doe alle blokjes appel in een grote kom. Meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
- Kneed de andere helft van het ei door het amandelmeel.
- Verdeel dit over de bodems, gevolgd door de appelvulling.
- Belangrijk is dat de blokjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Druk de vulling stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
- Rol het resterende stuk deeg opnieuw uit en snijd er dunne stroken van.
- Snijd ze op maat en leg kruislings bovenop de taartjes.
- Bak de speculaas appeltaartjes in 40 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
- Laat de taartjes afkoelen in de vorm zodat ze steviger worden.