Appeltaart met pudding
5 October 2019

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok of 1 vanillesuiker
  • beetje boter
  • 4 appels
  • bruine suiker
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • kristalsuiker
  • speculaasijs

Instructies

  • Scheid de eieren (4) en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Het eiwit gebruiken we niet.
  • Klop de eierdooiers met de suiker (100 g) tot ruban met de keukenmachine.
  • Doe er het puddingpoeder (50 g) bij.
  • Meet de juiste hoeveelheid melk (5 dl) af in een maatbeker. Breng de melk aan de kook op een matig vuur.
  • Voeg er de vanillesuiker (1) bij.
  • Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los met een garde.
  • Giet de losgeroerde ruban bij de warme melk en laat binden op het vuur.
  • Stort de pudding in een ovenschaal.
  • Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar de pudding in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Smelt een klont boter in een pan.
  • Snijd de appels (4) in kwarten. Verwijder het taaie klokhuis. Snijd de appels verder in blokjes.
  • Bak ze in de boter.
  • Strooi er wat kristalsuiker en bruine suiker over. Laat op een zacht vuur gaar worden en een beetje karamelliseren.
  • Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem.
  • Laat de stukjes appel uitlekken in een zeef.
  • Bedek de taartvorm met een vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan.
  • Rol met een deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.
  • Haal de pudding uit de koelkast. Roer de pudding voorzichtig los met een garde.
  • Schep de pudding in de taartvorm en strijk mooi uit. Verdeel er de stukjes appel over.
  • Snijd een tweede vel bladerdeeg in fijne, lange repen. Leg de repen in een raster over de appeltjes.
  • Klop de eierdooier (1) los met een scheutje melk. Bestrijk er het deegraster mee.
  • Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart afkoelen of serveer ze warm met een bolletje speculaasijs erbij.
Print Friendly and PDF