Appeltaart met kruimeldeeg
18 October 2020

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg (kant-en-klaar)
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 250 g malse boter
  • 5 eieren
  • 2 appels
  • 50 g amandelschilfers
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat ze mals wordt.
  • Neem grote bakring of de ring van een springvorm gebruiken (zonder bodem).
  • Beboter en bebloem de binnenkant van de bakring.
  • Snij de malse boter (250 g) in blokjes en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
  • Maak een mengeling van kristalsuiker (200 g) en een deel vanillesuiker (50 g).
  • Laat de keukenmachine (met een klopper als menghulpstuk) rustig draaien. Schud de suiker beetje bij beetje bij de zachte boter.
  • Verhoog de snelheid van je machine en laat de suiker goed mengen met de boter.
  • Voeg vervolgens de eieren (4) toe, één voor één.
  • Schep de bloem (250 g) in kleinere hoeveelheden bij het mengsel van boter en eieren.
  • Laat de machine de hele tijd draaien, tot je een egaal beslag hebt.
  • Leg het bakmatje (of een vel bakpapier) op de ovenschaal.
  • Plaats er de ingeboterde bakring op en bedek de bodem en de randen met het vel kant-en-klaar kruimeldeeg.
  • Druk het vel deeg voorzichtig aan. Duw met de handpalm op de rand van de bakring, zodat je het overtollige deeg gemakkelijk kan verwijderen.
  • Schil 2 appels en snij in blokjes en meng de blokjes onder het deeg.
  • Doe nu het deeg in de vorm
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Scheid een ei en doe het eiwit in een mengschaal. De dooier gebruik je niet. Klop het eiwit los met een (kleine) garde.
  • Voeg de amandelschilfers (50 g) en de suiker (2 el) toe en roer de drie ingrediënten.
  • Schep het mengsel met amandelnoot bovenop het beslag en verdeel het gelijkmatig.
  • Bak de taart gedurende 60 tot 75 minuten in de hete oven. (afhankelijk van de dikte van het gebak en het type oven)
  • Controleer of het gebak gaar is door erin te prikken met een prikvork of een satéstok. Er mogen geen restjes beslag aan de prikker blijven kleven.
  • Snij de randen van het gebak voorzichtig los met een mesje, neem de bakring voorzichtig weg en laat de taart afkoelen.
Print Friendly and PDF