Aardbeitaart
14 April 2019

Ingrediënten

  • 1 kruimeldeeg
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok of 1 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 50 g puddingpoeder
  • 1 blaadje gelatine
  • 2.5 dl room
  • 400 g aardbeien
  • bloemsuiker

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180°.
  • Doe de kruimeldeeg in een beboterde en bebloemde vorm en leg er bakpapier in en bakparels.
  • De boden in de oven verwarmen op 180° gedurende 25-35'.
  • Verwarm 500 ml melk in een kleine pan.
  • Doe er de vanillestok of vanille extract bij .
  • Laat de melk koken.
  • Doe ondertussen 4 eierdooiers in een kom met 100 g suiker en wit kloppen (ruban).
  • Doe er dan het zakje vanillepoeder bij en goed mengen.
  • Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel.
  • Roer meteen met de garde.
  • Giet nu de hele inhoud van de mengpot in de pan met de rest van de warme melk.
  • Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt.
  • Kijk uit dat de pudding niet aanbrandt.
  • Bedek de banketbakkersroom met een vel vershoudfolie. Leg de folie bovenop de pudding, zodat er geen velletje op komt.
  • Laat de pudding afkoelen.
  • Week de gelatine in een beker met koud water.
  • Klop de volle room half op tot een luchtig mengsel dat de dikte heeft van yoghurt.
  • Knijp het geweekte gelatineblad uit. Verwarm een bescheiden scheutje room in een pan en los het blaadje daarin op.
  • Schenk de room met gelatine bij de half opgeklopte room en roer met de garde.
  • Schep de lauwe (of afgekoelde) banketbakkersroom in delen bij de opgeklopte room.
  • Blijf aan de slag met de garde tot er een gladde, luchtige vanillecrème overblijft.
  • Giet deze 'crème Suisse' in de taartvorm en laat de vulling opstijven. Reken hiervoor zo'n 2 uur.
  • Spoel de aardbeien en laat de vruchten nadien uitlekken.
  • Snijd van elke aardbei het 'kontje' weg en snij de aardbei in twee.
  • Bedek de gevulde taartbodem met hele aardbeien en serveer ze zo vers mogelijk.
Print Friendly and PDF